2010-05-27 17:43:02• hírek • Szatmár.ro

Tiltakozás az egészségügyben, tanügyben

Hétfőtől, május 31-től általános munkabeszüntetést hirdettek a pedagógusok, ugyanakkor a Sanitas egészségügyi szakszervezet is egynapos sztrájkot tart.

Jövő hétfőtől, azaz május 31-től határozatlan ideig tartó általános munkabeszüntetést hirdettek a tanügyi szakszervezetek, a tiltakozáshoz pedig egy napra a Sanitas egészségügyi érdekvédelmi szervezet tagjai is csatlakoznak.

Hétfőn tehát reggel hét és délután három óra között a Sanitas tagjai beszüntetik a munkát, csupán a kórházak sürgősségi osztályain látják el a betegeket. „Néhány nagyobb városban a prefektúrák épülete előtt állnak sztrájkőrséget a szakszervezeti tagok, Szatmárnémetiben azonban csupán a munkabeszüntetés mellett döntöttünk. Keddtől pedig japánsztrájkkal adunk hangot az elégedetlenségeinknek" - nyilatkozta Aurelia Pop, a Sanitas szervezet Szatmár megyei vezetője.

Nyílt levélben jelentette be ugyanakkor a négy tanügyi érdekvédelem - Alma Mater, Spiru Haret, a Szabad Tanügyi Szakszervezet (FSLI) és a FEN független tanügyi szakszervezet - a hétfőn kezdődő, határozatlan ideig tartó sztrájkot, valamint az érettségi bojkottálását. A sztrájk ideje alatt a tanintézményekben sztrájkbizottságokat állítanak fel, ők felügyelik az intézményeket. Ez idő alatt tanítás nem lesz, a diákoknak nem kell iskolába menniük.

A szervezetek vezetői azonban felhívják mindenki figyelmét arra, hogy sztrájkban való részvétel nem kötelező, mindenki szabadon dönthet arról, hogy csatlakozik-e a tiltakozáshoz.

„A sztrájk elvetésének lehetősége szinte egyenlő a nullával. A szaktárca vezetője megpróbálta lebeszélni az érdekvédelmi szervezeteket a tiltakozásról, viszont cserében nem ígért semmit. A dolgok jelen állása szerint, nincs már miről tárgyalnunk a Tanügyminisztériummal. A megyében egyébként a pedagógusok kilencven százaléka egyet ért a meghatározatlan ideig tartó sztrájk kirobbantásával" - nyilatkozta Ioan Drăgan, az Alfa Cartell alelnöke és a FEN független tanügyi szakszervezet elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: